طیف سنجی مادون قرمز (طیف سنجی مادون قرمز فوریه) طیف سنجی FTIR است که با ناحیه مادون قرمز طیف الکترومغناطیسی ، یعنی نوری با طول موج بلندتر و فرکانس کمتر از نور مرئی سروکار دارد. این شامل طیف وسیعی از تکنیک ها است که عمدتا بر اساس طیف سنجی جذب است. مانند همه روشهای طیف سنجی ، می توان از آن برای شناسایی و مطالعه مواد شیمیایی استفاده کرد. یکی از تجهیزات آزمایشگاهی رایج که از این تکنیک استفاده می کند ، طیف سنج مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) است.
یک طیف سنج FTIR متداول شامل یک منبع ، تداخل سنج ، محفظه نمونه ، آشکارساز ، تقویت کننده ، مبدل A/D و یک کامپیوتر است. منبع تابش ایجاد می کند که نمونه را از طریق تداخل سنج عبور داده و به آشکارساز می رسد.
سپس سیگنال به ترتیب توسط تقویت کننده و مبدل آنالوگ به دیجیتال به سیگنال دیجیتال تبدیل می شود. در نهایت ، سیگنال به کامپیوتری منتقل می شود که در آن تبدیل فوریه انجام می شود. شکل زیر بلوک دیاگرام طیف سنج FTIR است. تفاوت عمده بین طیف سنج FTIR و طیف سنج IR پراکندگی تداخل سنج مایکلسون است.
قسمت مادون قرمز طیف الکترومغناطیسی معمولاً به سه ناحیه تقسیم می شود. مادون قرمز نزدیک ، میانی و دور ، که به دلیل ارتباط آنها با طیف مرئی نامگذاری شده است. انرژی بالاتر نزدیک به IR ، تقریبا 14000-4000 سانتی متر -1 (طول موج 0.8-2.5 میکرومتر) می تواند ارتعاشات رنگی یا هارمونیک را برانگیزد.
مادون قرمز متوسط ، تقریباً 4000-400 سانتی متر -1 (2.5-25 میکرومتر) ممکن است برای مطالعه ارتعاشات اساسی و ساختار ارتعاشی چرخشی مرتبط استفاده شود. مادون قرمز دور ، تقریباً 400-10 سانتی متر -1 (25-1000 میکرومتر) ، در مجاورت ناحیه مایکروویو ، دارای انرژی کمی است و ممکن است برای طیف سنجی چرخشی استفاده شود.
نام ها و طبقه بندی این زیرمنطقه ها قراردادی هستند و فقط بر اساس خواص نسبی مولکولی یا الکترومغناطیسی است.
طیف سنجی مادون قرمز از این واقعیت استفاده می کند که مولکولها فرکانسهای خاصی را که مشخصه ساختار آنهاست جذب می کنند. این جذبها فرکانس های طنین انداز هستند ، یعنی فرکانس تابش جذب شده با فرکانس پیوند یا گروه ارتعاشی مطابقت دارد. انرژیها بر اساس شکل سطوح انرژی بالقوه مولکولی ، جرم اتمها و اتصال ارتعاشی مرتبط با آن تعیین می شوند.
به طور خاص ، در تقریب های ایجاد شده-اوپنهایمر و هارمونیک ، یعنی زمانی که همیلتونی مولکولی مربوط به حالت پایه الکترونیکی را می توان با یک نوسان ساز هارمونیک در همسایگی هندسه مولکولی تعادل تقریبی کرد ، فرکانس های رزونانس با حالت های طبیعی مربوط به سطح الکترونیکی مولکولی سطح انرژی بالقوه.
با این وجود ، فرکانس های طنین می توانند در اولین رویکرد مربوط به قدرت پیوند و جرم اتم ها در دو انتهای آن باشند. بنابراین ، فرکانس ارتعاشات می تواند با یک نوع پیوند خاص مرتبط باشد.
برای اینکه حالت ارتعاشی در یک مولکول “IR فعال” باشد ، باید با تغییرات دوقطبی دائمی همراه باشد.
یک مولکول می تواند به طرق مختلف ارتعاش کند و هر راه را حالت ارتعاشی می نامند. مولکولهای خطی دارای 3N – 5 درجه حالت ارتعاشی هستند در حالی که مولکولهای غیر خطی دارای 3N – 6 درجه حالت ارتعاشی هستند (که به آنها درجه ارتعاشی آزادی نیز گفته می شود). به عنوان مثال H 2 6 = 3 درجه آزادی ارتعاشی، و یا حالت – O، یک مولکول غیر خطی، 3 × 3 است.
مولکولهای ساده دو اتمی فقط یک پیوند و تنها یک نوار ارتعاشی دارند. اگر مولکول متقارن است، به عنوان مثال N 2 ، گروه در طیف مادون قرمز مشاهده نمی شود، اما تنها در طیف رامان. مولکولهای دی اتمی نامتقارن ، مانند CO ، در طیف IR جذب می شوند. مولکولهای پیچیده پیوندهای زیادی دارند و طیف ارتعاشی آنها نیز پیچیده تر است ، یعنی مولکولهای بزرگ قله های زیادی در طیف IR خود دارند.
اتم ها در یک CH 2 گروه، معمولا در ترکیبات آلی موجود، می تواند در شش روش های مختلف ارتعاش: متقارن و پادمتقارن کشش، قیچی، تاب، تکان و پیچش
مرحله 1 : اولین مرحله آماده سازی نمونه است . روش استاندارد برای تهیه نمونه جامد برای طیف سنج FTIR استفاده از KBr است. حدود 2 میلی گرم نمونه و 200 میلی گرم KBr خشک شده و آسیاب می شوند. اندازه ذرات باید یکسان و کمتر از دو میکرومتر باشد.
سپس ، مخلوط فشرده می شود تا گلوله های شفاف ایجاد شود که می توانند مستقیماً اندازه گیری شوند. برای مایعات با نقطه جوش بالا یا محلول چسبناک ، می توان آن را بین دو گلوله NaCl اضافه کرد. سپس نمونه در سلول با کج ثابت شده و اندازه گیری می شود. برای نمونه مایع فرار ، در CS 2 یا CCl 4 حل می شود .
برای تشکیل محلول 10 سپس محلول برای اندازه گیری به سلول مایع تزریق می شود. نمونه گاز باید در یک سلول گازی با دو پنجره KBr در هر طرف اندازه گیری شود. سلول گازی ابتدا باید جاروبرقی بکشد. سپس نمونه را می توان برای اندازه گیری به سلول گازی معرفی کرد.
مرحله 2: مرحله دوم بدست آوردن طیف پس زمینه با جمع آوری تداخل و تبدیل بعدی آن به داده های فرکانس با تبدیل معکوس فوریه است.
ما طیف پس زمینه را بدست می آوریم زیرا حلالی که نمونه خود را در آن قرار می دهیم دارای آثاری از گازهای محلول و همچنین مولکول های حلال است که اطلاعاتی را که نمونه ما نیستند ، به اشتراک می گذارد.
طیف پس زمینه حاوی اطلاعاتی در مورد گونه های گازها و مولکول های حلال است ، که ممکن است سپس از طیف نمونه ما حذف شوند تا اطلاعات مربوط به نمونه را بدست آوریم. شکل زیر نمونه ای از طیف پس زمینه FTIR را نشان می دهد.
طیف پس زمینه همچنین چندین فاکتور دیگر مربوط به عملکرد دستگاه را در نظر می گیرد که شامل اطلاعات مربوط به منبع ، تداخل سنج ، آشکارساز و سهم آب محیط است (به دو گروه خطوط نامنظم در حدود 3600 سانتی متر -1 و حدود 1600 توجه کنید. سانتی متر -1 در شکل زیر) و دی اکسید کربن (به دوبل در 2360 سانتی متر -1 و سنبله تیز در 667 سانتی متر -1 در شکل توجه کنید.66) در نیمکت نوری موجود است.
مرحله 3: در مرحله بعد ، ما یک طیف تک پرتو از نمونه را جمع آوری می کنیم که شامل نوارهای جذب کننده از نمونه و همچنین پس زمینه (گازی یا حلال) خواهد بود.
مرحله 4: نسبت بین طیف نمونه تک پرتو و طیف پس زمینه تک پرتو طیف نمونه را می دهد (شکل زیر)
متأسفانه ، بسیاری از آشکارسازها در فضای MIR متکی به مواد خطرناکی هستند که توسط استانداردهای RoHS مشخص شده اند. این مواد همچنین مستعد واریانس زیاد در حجم بالا هستند.
دانشور شیمی مفتخر است که با تکیه بر مواد آنتی مونید ایندیم آرسنید (InAsSb) یک خط تولید کاملاً سازگار با RoHS را به نمایش می گذارد. از جیوه ، کادمیوم یا سرب استفاده نمی شود.
برخلاف آشکارسازهای تلورید کادمیوم جیوه (MCT) ، آشکارسازهای InAsSb سازگار با RoHS هستند. آنها همچنین دارای ویژگی های بسیار پایدار و حداقل تغییرات از یک آشکارساز به تشخیص دیگر هستند. طول موج قطع آشکارسازهای InAsSb ما از 3 میکرومتر تا 14 میکرومتر متغیر است.
هنگام انتخاب آشکارساز InAsSb ، این ویژگی ها را در نظر بگیرید:
QCL ها دارای باند انتشار بسیار باریکی در ناحیه میانی مادون قرمز هستند که آنها را برای اندازه گیری های با دقت بالا مناسب می کند. هنگام انتخاب QCL ها ، این ویژگی ها را در نظر بگیرید:
ما موج پیوسته (بسته CW HHL) و QCL های پالسی با طول موجهای انتشار در محدوده 4 – 10 میکرومتر ارائه می دهیم. آنها دارای خروجی بالا ، سرعت پاسخگویی بالا و قابلیت اطمینان بالا هستند.
سفارشی سازی شامل:
شرکت دانشور شیمی واردکننده تجهیزات آزمایشگاهی و لوازم آزمایشگاهی و تحقیقاتی و مواد شیمیایی می باشد . همچنین شرکت دانشور شیمی قابلیت تامین قطعات یدکی تجهیزات ازمایشگاهی و دستگاههای آزمایشگاهی خریداری شده توسط مراکز که دچار مشکل گردیده اند را دارا می باشد.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه اسپکتروفتومتر جهت اندازه گیری 60 پارامتر در آب و فاضلاب استفاده می شود.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
فتومتر آب جهت اندازه گیری 50 پارامتر مختلف در آب و فاضلاب استفاده می شوند.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه کدروت سنج جهت اندازه گیری میزان کدورت آب و فاضلاب استفاده می شود ..
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
فلیم فتومتر متر جهت اندازه گیری جهت اندازه گیری کلسیم ،سدیم ، پتاسیم ، لیتیوم و باریم
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه PH متر جهت اندازه گیری عدد اسیدی و قلیایی استفاده می شود.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه EC متر جهت اندازه گیری هدایت الکتریکی و شوری آب استفاده می شود .
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه اکسیژن متر جهت اندازه گیری اکسیژن محلول در آب استفاده می شود.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه کلدال جهت تعیین نیتروژن در آب و فاضلاب استفاده می شود.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه BOD جهت اندازه گیری BOD یا تقاضای بیوشیمیایی اکسیژن آب استفاده می شود .
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
انکوباتور BOD جهت تامین دمای BOD متر و قراردادن در آن استفاده می شود.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه COD جهت اندازه گیری COD یا تقاضای شیمیایی اکسیژن آب استفاده می شود .
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
جارتست جهت جهت تعیین مقدار مناسب ماده منعقد کننده اصلی آب استفاده می شود.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه یون کروماتوگراف جهت اندازه گیری اندازهگیری آنیون ها و کاتیون ها استفاده می شود .
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه HPLC جهت برای جداسازی و تخلیص در آب و فاضلاب استفاده می شود.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه GC برای بررسی و جداسازی مواد فرار بدون تجزیه شدن آنها، بکار میرود.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه GC-MS جهت برای شناسائی مواد مختلف در یک نمونه استفاده می شود.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه جذب اتمی جهت اندازه گیری کمی عناصر سبک و سنگین آب و خاک و عناصر شیمیایی
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه آب مقطر گیری جهت تهیه آب فوق خالص یا همان آب مقطر استفاده می شود .
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه آون جهت خشک کردن نمونه یا لوازم آزمایشگاهی استفاده می شود .
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
دستگاه هیتر استیرر جهت همزدن و حرارت دادن محلولها در آزمایشگاه استفاده می شود .
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
ترازوی های آزمایشگاهی برای وزن نمودن نمونه ها در آزمایشگاه استفاده می شوند.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
هود میکروبی بمنظور جلوگیری از انتقال آلودگیهای میکروبی و ویروسی استفاده می شود.
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
هود شیمیایی جهت منظور جلوگیری از توسعه بخارات اسیدی و شیمیایی استفاده می شود .
کاربرد : آزمایشگاه آب و فاضلاب
مواد شیمیایی مرک و سیگما و شارلو و ریجنت های HACH جهت آزمایشگاه آب و فاضلاب
تجهیزات آزمایشگاه تحقیقاتی
تجهیزات آزمایشگاه رنگ و رزین
تجهیزات آزمایشگاه پلیمر و پلاستیک
تجهیزات آزمایشگاه بسته بندی
شیشه الات آزمایشگاهی و مصرفی
مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی
تجهیزات آزمایشگاه صنایع غذایی
تجهیزات آزمایشگاه نفت و گاز
تجهیزات آزمایشگاه کشاورزی
تجهیزات آزمایشگاه آب و فاضلاب
تجهیزات آزمایشگاه داروسازی
تجهیزات آزمایشگاه ژنتیک
آدرس شرکت دانشور شیمی :
تهران – اتوبان شهید ستاری – خیابان پیامبر مرکزی
خیابان مطهری – پلاک 5 – طبقه اول – واحد 1
ایمیل : info@d-chemi.com
وب سایت : www.d-chemi.com