اتوکلاوها (autoclave) یکی از تجهیزات آزمایشگاهی است که به عنوان ضدعفونی کننده بخار نیز شناخته می شوند ، و به طور معمول برای مراقبت های بهداشتی یا کاربردهای صنعتی استفاده می شوند.
اتوکلاو دستگاهی است که با استفاده از بخار تحت فشار ، باکتری های مضر ، ویروس ها ، قارچ ها و هاگ ها را بر روی وسایلی که درون ظرف فشار قرار می گیرند از بین می برد.
مواد برای مدت زمان معینی در دمای عقیم سازی مناسب گرم می شوند. رطوبت موجود در بخار به طور موثر گرما را به اقلام منتقل می کند تا ساختار پروتئینی باکتری ها و هاگ ها از بین برود.
در مراقبت های بهداشتی ، اصطلاح “اتوکلاو” به طور معمول به عنوان نامگذاری برای توصیف دستگاه ضدعفونی کننده بخار استفاده می شود.
ANSI / AAMI 4 ، که استانداردها و دستورالعمل هایی برای پردازش تجهیزات پزشکی ارائه می دهد ، به اتوکلاوهای مراقبت های بهداشتی به طور خاص به عنوان ضدعفونی کننده های بخار اشاره دارد.
اتوکلاو ها دارای 3 کلاس می باشند : کلاس N، کلاس S و کلاس B.
کلاس N = معمولا برای ابزار های جامد بدون پوشش استفاده می شود. که برای استریل وسایل پوشش دار (مثل پارچه) و حفره دار به کار نمی رود.
کلاس S = این مدل هم مانند کلاس N برای ابزارهای جامد می باشد با این تفاوت که هم برای وسایل پوشش دار و هم برای بدون پوشش و وسایل سوراخ دار مورد کاربرد دارد. همچنین دارای پمپ وکیوم و سیکل خشک کن می باشد.
کلاس B = در این مدل علاوه بر تامین تمام پوشش های کلاس N و S، مواد نساجی را هم پوشش می دهد. اتوکلاو های این کلاس پمپ وکیوم قوی دارد که تا حدود -0.9 بار خلاء ایجاد می کند.
نمونه اولیه اتوکلاو که اکنون به عنوان اتوکلاو آزمایشگاهی معروف است ، توسط فیزیکدان متولد فرانسه ، دنیس پاپین در سال 1679 اختراع شد. 1 تا سال 1879 بود که میکروب شناس فرانسوی چارلز چمبرلند نسخه جدیدی به نام اتوکلاو برای استفاده در برنامه های پزشکی.
علم گندزدایی و عقیم سازی از سال 1881 با تحقیق رابرت کوچ در مورد ضد عفونی کنندگی بخار و هوای گرم آغاز شد. وی قدرت نفوذ بیشتر نشان داده شده توسط گرمای مرطوب (بخار) را در مقایسه با گرمای خشک نشان داد.
سرانجام ، در سال 1933 فن آوری مدرن اتوکلاو با اولین دستگاه ضدعفونی کننده بخار تحت فشار که عملکرد را با اندازه گیری دما در خط تخلیه محفظه (دام ترموستاتیک) کنترل می کرد ، ارائه شد. قبل از این تاریخ ، فشار تنها نشانگر کنترل بدون هیچ وسیله ای برای تأیید درجه حرارت یا حذف هوا بود.
با گذشت زمان ، فناوری جدید اتوکلاو از جمله چرخه های قبل از خلا در سال 1958 و فشار پالس ناشی از شستشو با بخار در سال 1987 ایجاد شده است که به علوم اجازه می دهد تا در اتوکلاوها یا دستگاه های ضدعفونی کننده بخار که امروزه در بیمارستان ها استفاده می شود ، تکامل یابد.
اتوکلاو کلینیکال
اتوکلاو معمولاً در محیط های بهداشتی برای عقیم سازی دستگاه های پزشکی استفاده می شود.
مواردی که باید عقیم شوند درون یک مخزن تحت فشار قرار می گیرند که معمولاً به آن محفظه گفته می شود.
سه عامل برای اطمینان از عقیم سازی موفق بخار در اتوکلاو حیاتی هستند: زمان ، دما و کیفیت بخار.
برای تأمین این نیازها ، سه مرحله برای فرآیند اتوکلاو وجود دارد:
2) روش استفاده از هوا و گرمای خشک
3) روش پلاسما و دیگر روش ها
بخار با کیفیت برای یک فرایند موفقیت آمیز عقیم سازی اتوکلاو حیاتی است. بخار مورد استفاده برای عقیم سازی باید از 97٪ بخار (بخار) و 3٪ رطوبت (آب مایع) تشکیل شود. این نسبت برای کارآمدترین انتقال گرما توصیه می شود.
هنگامی که میزان رطوبت بخار کمتر از 3٪ باشد ، بخار به عنوان بیش از حد گرم (یا خشک) توصیف می شود. بخار بیش از حد گرم برای انتقال حرارت موثر بسیار خشک است و برای عقیم سازی بخار بی تأثیر است.
درجه حرارت معمول برای عقیم سازی بخار 250 درجه فارنهایت (121 درجه سانتیگراد) ، 270 درجه فارنهایت (132 درجه سانتیگراد) یا 275 درجه فارنهایت (135 درجه سانتیگراد) است.
برای از بین بردن میکروارگانیسم های موجود ، مواردی که استریل می شوند باید حداقل در مدت زمان توصیه شده توسط سازنده دستگاه در حال پردازش در معرض این دما قرار بگیرند.
زمان قرار گرفتن در معرض زمان لازم برای عقیم سازی دستگاه است و کل زمان چرخه را شامل نمی شود. یک رابطه زمان / دما برای عقیم سازی مناسب بخار وجود دارد که با آزمایشات علمی ایجاد شده است و در تمام روشهای عقیم سازی برای ایجاد آنچه که به عنوان مرحله قرار گرفتن در معرض کل شناخته می شود ، استفاده می شود.
دوره های قرار گرفتن در معرض بخار برای عقیم سازی بخار با توجه به اندازه ، شکل ، وزن ، تراکم و ترکیب مواد دستگاهی که در حال عقیم سازی است ، از عوامل دیگر است.
اندازه دستگاه ضدعفونی کننده بر اساس ظرفیت مورد نیاز برای منطقه استفاده از اتوکلاو متفاوت خواهد بود.
به عنوان مثال ، در یک مطب دندانپزشکی اتوکلاو ممکن است به راحتی روی میز قرار گیرد که در آن تجهیزات فقط برای عقیم سازی بسته های کوچک ابزار لازم است.
دستگاه ضدعفونی کننده فوری استفاده معمولا در اتاق عمل مورد نیاز است، و ممکن است تنها نیاز به پردازش 1-3 سینی ابزار در یک زمان. با این حال ، بیشتر مراکز بهداشتی درمانی دارای دستگاه های اتوکلاو بزرگ در بخش پردازش استریل (SPD) هستند که می توانند بسته به اندازه 15-20 سینی ابزار در هر چرخه یا حتی تا 625 پوند ابزار در هر چرخه پردازش کنند .
اتوکلاوهای اندازه صنعتی برای فرآیندهای تولید می توانند بسیار بزرگ باشند ، برخی از آنها با اندازه یک نیمه کامیون یا هواپیما قابل مقایسه هستند.
دستگاه ها باید با روند اتوکلاو سازگار باشند. اقلام قابل اتوکلاو باید با شرایط گرما و رطوبت بالا سازگار باشند و طبق دستورالعمل های استفاده شده توسط سازنده پردازش شوند.
دستگاه های پزشکی که با بافت های استریل بدن یا مایعات تماس داشته باشند ، از موارد مهم محسوب می شوند. این موارد ممکن است شامل ابزار جراحی ، وسایل پزشکی کاشته شده و پارچه و پارچه های جراحی باشد.
این موارد هنگام استفاده باید استریل باشند زیرا هرگونه آلودگی میکروبی منجر به انتقال عفونت می شود. بخار اغلب ماده ضدعفونی کننده انتخابی برای عقیم سازی اجناس پایدار در برابر گرما و رطوبت است زیرا برای کارکنان که اتوکلاو را کار می کنند برای میکروارگانیسم ها قابل اعتماد ، سازگار و کشنده است.
اتوکلاو ممکن است در انواع کاربردهای صنعتی و پزشکی مورد استفاده قرار گیرد. اتوکلاو های صنعتی در محیط های تولیدی برای پردازش قطعات و مواد با استفاده از بخار و فشار گرم استفاده می شوند: به عنوان مثال ، در ساخت چوب های تحت فشار و لاستیک های مخصوص که در لاستیک های اتومبیل شما استفاده می شود.
اتوکلاوها در تحقیقات علمی و صنایع دارویی نیز مورد استفاده قرار می گیرند – فراتر از تجهیزات استریل کننده که در تحقیقات آزمایشگاهی استفاده می شود ، بیشتر اتوکلاوها به چرخه مایع مجهز می شوند تا مایعات را در محیط آزمایشگاه عقیم کنند.
دستگاه های ضدعفونی کننده بخار پزشکی در محیط های بهداشتی برای عقیم سازی وسایل مقاوم در برابر گرما و رطوبت مانند ابزارهای جراحی ، تجهیزات پزشکی کاشته شده و پارچه و پارچه های جراحی استفاده می شود.
چرخه های استفاده شده در دستگاه های ضدعفونی کننده بخار پزشکی با توجه به استانداردهای شناخته شده صنعت ساخته و تأیید می شوند.
در ایالات متحده ، دستگاه های ضدعفونی کننده بخار که در مراقبت های بهداشتی استفاده می شوند باید توسط سازمان غذا و دارو برای استفاده در نظر گرفته شده توسط سازنده دستگاه ضدعفونی پاک شود.
نکته مهمی که هنگام کار با اتوکلاو باید به خاطر داشته باشید این است که مواد نباید قبل از خشک شدن از تجهیزات جدا شوند. مقدار کافی آب در دستگاه بسیار مهم است.
اتوکلاو در اندازه های مختلفی ارائه می شود. کوچکترین و بزرگترین یک دستگاه پیچیده است و برای کار با آن به مراحل قبل از نصب نیاز داریم.
همچنین ، نباید بیش از سه چهارم دستگاه را پر کنید. نباید موارد تیز را درون کیسه اتوکلاو قرار داد. برای این کار از ظروف مخصوص زباله استفاده کنید.
به عنوان زباله های تیز دور ریخته شود. برای استریل شدن کیسه ها در اتوکلاو باید آنها را آزاد بسته بندی کرد تا بخار آب آزادانه در آنها جریان داشته باشد.
ظروف شیشه ای نیز باید در کنار آنها باشد تا بتوان به راحتی هوا را در آنها رد و بدل کرد. توجه داشته باشید که بخار به گریس نفوذ نمی کند ، بنابراین گریس را به روش دیگری استریل کنید. اگر دستگاه مقیاس تشکیل داد ، حتماً از آب مقطر استفاده کنید. اگر ظروف مایع دارید ، یک سوم آنها را پر کنید و بقیه را خالی بگذارید.
اطمینان حاصل کنید که اتوکلاو را در آزمایشگاه نگه دارید. اگر در بیرون نگهداری می شود ، دستگاه را حتماً در ظرف ضد استریل ضد لغزش قرار دهید. این دستگاه در دمای بالا خوب کار نمی کند ، بنابراین از زمان مشخص شده در تمام دستورالعمل ها استفاده کنید. حداقل زمان لازم برای عقیم سازی 30-45 دقیقه است. به عنوان مثال ، برای استریل کردن محلول های کار و فلاسک با دقیقه و دمای 121 درجه. با این حال ، مواد عفونی خطرناک تری مانند محیط کشت تلقیح شده و نمونه های آلوده باید به مدت یک ساعت عقیم شوند.
پس از استریل کردن نمونه ها ، ابتدا دستگاه را خاموش کرده و شیر خروجی بخار را باز کنید تا فشار داخل دستگاه به صفر برسد. قبل از اینکه گرما و فشار اتوکلاو به حالت عادی برگردد اطمینان حاصل کنید که درب هرگز باز نشده است. هنگام باز كردن دریچه خروجی ، صورت خود را از آن دور نگه دارید تا از سوختگی جلوگیری شود.
کاربرد : آزمایشگاه شیر و لبنیات
دستگاه سوماتیک سل کانتر جهت شمارش سلولهای سوماتیک شیر
کاربرد : آزمایشگاه شیر و لبنیات
سیستم کلدال هضم و تقطیر جهت اندازه گیری پروتیین
کاربرد : آزمایشگاه شیر و لبنیات
دستگاه سوکسله جهت اندازه گیری چربی
کاربرد : آزمایشگاه شیر و لبنیات
دستگاه فیبر خام جهت اندازه گیری فیبر و ADF وNDF
کاربرد : آزمایشگاه تقلبات شیر
دستگاه اتوآنالایزر شیر جهت کشف تقلبات شیر به روش FTIR
کاربرد : آزمایشگاه شیر و لبنیات
دستگاه سانتریفیوژ شیر جهت جداسازی چربی از شیر
کاربرد : آزمایشگاه شیر و لبنیات
دستگاه کرایسکوپ جهت اندازه گیری آب افزوده شده به شیر
کاربرد : آزمایشگاه شیر و لبنیات
بوتیرومتر های شیر جهت شیر و پنیر و خامه و کره
کاربرد : آزمایشگاه تقلبات شیر
دستگاه انکوباتور جهت کشت سلولی و میکروبی
کاربرد : آزمایشگاه شیر و لبنیات
هود شیمیایی جهت خروج بخارات شیمیایی از آزمایشگاه
کاربرد : آزمایشگاه شیر و لبنیات
هود میکروبی جهت تصفیه و خارج نمودن عوامل ارگانیک
کاربرد : آزمایشگاه شیر و لبنیات
دستگاه آون یا فور جهت خشک کردن لوازم ازمایشگاهی
اشتراک گذاری
تجهیزات آزمایشگاه تحقیقاتی
تجهیزات آزمایشگاه رنگ و رزین
تجهیزات آزمایشگاه پلیمر و پلاستیک
تجهیزات آزمایشگاه بسته بندی
شیشه الات آزمایشگاهی و مصرفی
مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی
تجهیزات آزمایشگاه صنایع غذایی
تجهیزات آزمایشگاه نفت و گاز
تجهیزات آزمایشگاه کشاورزی
تجهیزات آزمایشگاه آب و فاضلاب
تجهیزات آزمایشگاه داروسازی
تجهیزات آزمایشگاه ژنتیک
آدرس شرکت دانشور شیمی :
تهران – اتوبان شهید ستاری – خیابان پیامبر مرکزی
خیابان مطهری – پلاک 5 – طبقه اول – واحد 1
ایمیل : info@d-chemi.com
وب سایت : www.d-chemi.com
یک پاسخ
یکی از دستگاه هایی که برای هر آزمایشگاهی واجب است